Mladinski reprezentanti sedmi na svetovnem prvenstvu v Mehiki


MLADINCEM USPEL ŠE EN PODVIG

“Slovenija ima očitno novo nadarjeno odbojkarsko generacijo. Mladinski moški reprezentanci je uspel podvig, saj je na kvalifikacijskem turnirju za nastop na svetovnem prvenstvu v Novi Gorici zasedla prvo mesto in bo jeseni odpotovala na prvenstvo v Mehiki,” je pisalo na portalu RTV SLO.
Izbranci Iztoka Kšele so od 15-05-2015 do 17-05-2015 v Novi Gorici po vrsti premagali svetovno velesilo Rusijo, Belgijo in Nemčijo, prvi dve s 3:0, tretjo pa s 3:1, tudi na zadnji tekmi pa bi bila njihova zmaga še izdatnejša, če ne bi sredi prvega niza zašli v krizo, ki so jo gosti z delnim izidom 9:0 izkoristili. Slovenci so tako kot že v Hočah v prvem krogu kvalifikacij uspeli tudi v Novi Gorici privabiti številno občinstvo in navdušiti polno dvorano.
Na svetovno prvenstvo je uvrščenih 16 držav, od tega 6 iz Evrope : Rusija, Italija, Turčija, Francija, Poljska in Slovenija. Elitna druščina, ni kaj!
Nekaj komentarjev selektorja Iztoka Kšele po turnirju: “Že tekmo z Rusijo smo dobili s pomočjo fantov s klopi. Pokazalo se je, da ima ta reprezentanca ob kakovostni prvi postavi tudi širino na klopi, kar nam je v zgoščenem sporedu turnirja pomagalo. Zadnja tekma je bila za nas najtežja, saj je kljub dvema gladkima zmagama za nas pomenila iti ali ne iti na SP. Na srečo so Nemci grešili več kot ponavadi, mi pa smo bili ob pravem času zbrani.”
“Že na lanskem evropskem prvenstvu smo dokazali, da imamo dobro ekipo, zato smo verjeli, da se nam lahko uspe uvrstiti tudi na svetovno prvenstvo. Ko smo izvedeli, da Rusi, sicer aktualni evropski prvaki in nesporni favoriti za zmago, v Novo Gorico prihajajo brez dveh oz. treh nosilcev igre, so se naši upi še povečali. Odlično smo tudi tempirali formo in našo igro že dva dni pred začetkom turnirja dvignili na zares visoko raven. Tudi celoten turnir smo odigrali zares dobro.”
Iztok Kšela po tekmi proti Nemčiji: “Danes nam je bilo najtežje, saj imajo Nemci odlično ekipo, ki stori zelo malo napak. Vseeno sem verjel v svoje fante in vedel, da jih lahko z dobro igro prisilimo v napake, kar se je tudi zgodilo. Nemci so sicer dobili prvi niz, saj so nam na servis odličnega korektorja Moritza Karlitzeka nasuli kar devet zaporednih točk, in tudi v četrtem nizu bi se lahko zgodilo podobno, a smo ga na srečo uspeli umakniti s servisa. Svojim fantom čestitam za današnjo predstavo. Vseskozi smo bili boljši nasprotnik in zasluženo potujemo na svetovno prvenstvo. Rad bi se zahvalil tudi našim glasnim navijačem, ki so nas spodbujali skozi celoten turnir in seveda tudi organizatorjem.”
Domača matadorja kapetan ekipe Jernej Vrhunc (10) in Jakob Rojnik (13) še nista rekla zadnje besede.okbraslovce

okbraslovce

okbraslovce

MLADINCI USPEŠNO SKOZI PRVI DEL KVALIFIKACIJ ZA SVETOVNO PRVENSTVO V MEHIKI

Mladinci so med 9. in 11. januarjem 2015 z odliko in v fantastičnem vzdušju v Hočah opravili prvi del naloge, maja pa jih čaka še težji, bolje rečeno peklensko težji del naloge.
Na tekmi s Turčijo, ki je odločala o potniku v drugi del kvalifikacij, so lahko ljubitelji odbojke videli eno od najboljših predstav te generacije fantov, ki je zasluženo zmagala še drugič v dveh dneh. Po Estoniji je s 3:0 (20, 17, 21) padla še Turčija, s katero so imeli slovenski mladinci jeseni na evropskem prvenstvu veliko več težav. Tokrat so jo premagali s 3:0 (20, 17, 21).
Vsi reprezentanti kljub mladosti tudi zaradi razmer v slovenski odbojki že igrajo pomembno vlogo v svojih klubih. Tako tudi Jakob Rojnik (13), ki je z atraktivnim blokom prispeval zadnjo točko na tekmi s Turčijo in kapetan Jernej Vrhunc (9), ki že postaja prekaljeni maček, kljub temu pa je bilo igranje pred polno dvorano zanj posebno doživetje: “Res je bilo vrhunsko, navijači so navijali kot še nikoli. Zdelo se mi je, da so bili kot nekakšen sedmi igralec. Tudi oni so prispevali velik delež k naši zmagi.”
Selektor Iztok Kšela, ki že tri leta uspešno krmari to generacijo, je bil razumljivo zadovoljen in se je že ozrl v sredino maja, ko mladince čaka drugi del kvalifikacij: “Ekipa si zasluži vse, kar se je vanjo vlagalo, kar je ne nazadnje znalo ceniti tudi občinstvo, ki se je zbralo v tako velikem številu. Upam, da se bomo maja še enkrat dobro pripravili, kaj se bo zgodilo takrat, pa je težko napovedati. Nosilca skupin bosta Poljska in Rusija, evropske kvalifikacije pa za zdaj zagotavljajo le dve mesti na svetovnem prvenstvu.”
Ob nosilkah Rusiji, zlati z EP, in Poljski, srebrni z EP, so se v drugi del kvalifikacij uvrstile reprezentance Slovenije, Italije, Avstrije, Belgije, Francije in Nemčije.okbraslovce

okbraslovce

okbraslovce

VRHUNC IN ROJNIK ZASLUŽNA ZA ŠE EN IZJEMEN USPEH SLOVENSKE ODBOJKE

Četrto mesto na mladinskem evropskem prvenstvu v odbojki, ki se je v prvem tednu septembra odvijalo v Brnu, je nov velik uspeh slovenske odbojke. Ekipa pod vodstvom trenerja Iztoka Kšele, ki je bila lani deveta na kadetskem evropskem prvenstvu v Laktaših (BIH), je v dobrem letu naredila velik korak naprej in bila na pragu kolajne. Pred njo so bile le tri evropske odbojkarske velesile, Rusija, Poljska in Francija. Pri osvojitvi izjemnega uspeha so pomembno vlogo igrali tudi Šempetran Jernej Vrhunc in Braslovčan Jakob Rojnik, oba sicer v letošnji sezoni igralca OK Šoštanj Topolšica, medtem ko se žal David Kumer, sicer stalni član mladinske reprezentance, tokrat zaradi poškodbe prvenstva ni udeležil.
Po osvojeni srebrni medalji na mladinskem evropskem prvenstvu za mladinke so tako torej tudi mladinci zabeležili zgodovinski uspeh in na ta način Slovenijo postavili na vrh evropskega zemljevida v mladinski selekciji. Veseli nas, da pri tako velikem uspehu pomembno vlogo nosijo tudi igralke in igralci iz klubov v naši okolici. Na sliki fotografija mladinske državne reprezentance (kapetan Jernej Vrhunc s številko 9 in Jakob Rojnik s številko 13).
ok_braslovce_jakob
jakob4

Kadetski reprezentant Jakob Rojnik, ki je letos spomladi (april 2013) s kadetsko reprezentanco Slovenije nastopil na evropskem prvenstvu v Laktaših (Bosna), je prestopil v ekipo Šoštanj Topolšice, ki je lansko sezono kot novinec v 1.DOL uspešno odigrala sezono v najmočnejši konkurenci. Njegov reprezentančni trener Zoran Kedačič ga je v letu in pol reprezentančnih priprav dodobra spoznal in ga ocenil kot perspektivnega igralca ter ga v tej sezoni povabil v svojo ekipo, ki jo je v letošnji sezoni zelo pomladil.